Hållbar vattenanvändning
Idag är vi vana att använda vatten av högsta kvalitet till alla möjliga användningsområden i samband med stall och hästskötsel utan att oftast behöva tänka på hur mycket vi förbrukar, om vattnet räcker och vad det kostar. Det kommer högst troligt att ändras inom en snar framtid både avseende tillgång och kostnad för förbrukning av vatten. Frågan har aktualiserats genom de senaste årens torrperioder då det bland annat införs bevattningsförbud inom många kommuner i Sverige och foder till hästar blir dyrare då tillgången minskar. Värmen och torkan som kommer med klimatförändringarna är något vi behöver lära oss hantera och vi måste bli betydligt varsammare med det vatten vi har tillgång till. Bara 2,5 % av allt vatten på jorden är sötvatten och endast 1 % är tillgängligt för oss människor. Sverige är ett land med stora vattentillgångar men de senaste åren har tillgången på vatten blivit mer osäker.
En del stallägare har eget vatten från en egen brunn och andra stall använder kommunalt dricksvatten. Vid en kris och vid långvarig torka är den kommunala VA-huvudmannen inte skyldig att tillhandahålla vatten till djurhållning, därför är det viktigt att du som hästägare ser över din vattenförbrukning och gör vad just du kan för att minska förbrukningen och också fundera på vad du använder högkvalitativt dricksvatten till. Vilka andra vattenkällor kan du nyttja?
Vad använder vi vattnet till i stallet?
Idag använder vi betydligt mer vatten i stallarna och i samband med hästhållning än vad vi tidigare gjort då kraven på komfort har ökat betydligt. Vi tvättar och spolar ben på våra hästar, tvättar utrustning och täcken, tvättar stall och framför allt går det åt mycket vatten vid bevattning av underlag i ridhus och på ridbanor.
Hästens essentiella behov av dricksvatten per dag är ca 25 liter för en häst som väger 500 kg. Till hästen behöver vi vatten av dricksvattenkvalitet men till mycket annat av det vi använder vatten till i samband med hästhållning kan vatten av lägre kvalitet vara ett alternativ.
Flera olika alternativ på vattenbesparande åtgärder inom hästhållning har uppmärksammats de senaste åren och leverantörer av bevattningssystem vittnar om att det blir mer och mer vanligt att använda alternativa vattenkällor för bevattning som insamlat regn- eller dagvatten, befintliga vattendrag eller egna dammar. Det finns både stora och små åtgärder som kan leda till en bättre hushållning av vatten.