fbpx

Fullt fokus på jobb för både hästskeptiker och hästfrälsta

Hästen erbjuder karriärmöjligheter och jobb. Korrekta villkor, god arbetsmiljö och en trygg omgivning kännetecknar seriösa verksamheter. Verksamheter som förhoppningsvis kan attrahera fler personer till hästnäringen.
Foto: Öyvind Andersson

Hästnäringen omsätter 32 miljarder kronor. Här ryms 18 500 helårsjobb fördelade på närmare 38 000 människor. Men fler behövs. Vår näring är i stort behov av att få in ny arbetskraft runt om i hela landet och med så många olika typer av jobb finns även många olika vägar in. Det finns både jobb där steget till anställning är kort, och andra där det är en längre akademisk väg att vandra. Travtränarna har i flera år flaggat för utmaningen att hitta personal till stallen. I travsporten efterfrågas såväl hästskötare som personal med koll på motordrivna hästkrafter, och det gäller även andra delar av branschen.

Hästjobb för o-häst-frälsta

Många förutsätter att man måsta älska hästar för att söka jobb i hästnäringen. För många arbeten är kärleken till hästen en förutsättning, men här finns även plats för hästskeptiker och o-häst-frälsta. För många hästnärd jobb kan det räcka med att man gillar ett aktivt, praktiskt jobb, att man vill vara utomhus mycket eller behöver ett arbete på landsbygden. Att vi bidrar till sysselsättning på landsbygden, är något vi är lite extra stolta över. Förutom det faktum att man får ett jobb, kan man få ett intresse på kuppen. Det finns flera fina exempel på hur människor som tidigare stod långt från stallen, har fått ett hästintresse genom sitt jobb i en hästverksamhet. Det får man väl se som en positiv bieffekt av sitt jobb. I den här bilagan vill vi visa på olika delar av hästnäringen.

Jobb finnes!

Har du koll på mängden av jobb som ryms i hästnäringen? I magasinet ”Fullt fokus på jobb!” lyfter vi såväl traditionella yrken som ridlärare, travtränare och hästskötare – men även andra jobb där du får ha hästen som kollega och andra hästnära jobb, där hästkontakten är desto mindre.

Helt enkelt en tidning att visa för politiker, SYV:are, rektorer och givetvis även för alla som är nyfikna på att söka jobb i hästnäringen. Läs hela magasinet genom att klicka på bilden eller ladda ner den. Sprid gärna!

Har du koll på hästjobben?

Här är ett gäng exempel på jobb som ryms i hästnäringen och fler yrken kommer att tillkomma.

Läs mer!

Morgondagens Hästjobb

HNS arbetar tillsammans med övriga organisationer inom hästnäringen för hållbara hästföretag och en trygg och attraktiv arbetsmarknad. Vi kallar satsningen Morgondagens Hästjobb.

Hästnäringens Yrkesnämnd

Hästnäringens Yrkesnämnd (HYN) är en samarbetsorganisation som företräder arbetslivet inom svensk hästsektor. Arbetsmarknadens parter …

Schysst stall

Schysst stall är ett initiativ av Sveriges hästorganisationer, Almega, Kommunal, Gröna arbetsgivare och Prevent. …
Kontaktperson
Elin LeeApple Samordnare arbetsmarknad & samhälle
Hitta din organisation inom hästnäringen