fbpx
Pressmeddelande

Remissyttrande: Nej till svepande resonemang och oklara slutsatser om den svenska hästnäringen

Idag lämnas hästnäringens gemensamma yttrande på Övergödningsutredningen till Miljödepartementet. Kritiken mot utredningen är massiv. Den generaliserar och drar förhastade slutsatser om den svenska hästhållningen.

Övergödningsutredningen har gjort en hel bransch upprörd. HNS och LRF Häst, i samverkan med hela hästnäringens organisationer, lämnar idag ett remissyttrande där hästdelarna i utredningen kritiseras hårt. Utredningen har skapat omfattande oro i hela hästnäringen, en reaktion som är fullt förståelig enligt HNS och LRF Häst.

Vi anser att det utredaren presenterar är helt orimligt. Den beskrivning som målas upp nonchalerar en hel näring som levererar glädje, arbetstillfällen, företagande och meningsfull fritid till hundratusentals personer i Sverige. Hästnäringen tar givetvis sitt miljöansvar och alla ska vi bidra till att säkra hälsan i våra hav, ett arbete som redan är påbörjat. Utredaren har inte på något trovärdigt och faktabaserat sätt kunnat visa att det finns stora brister hos hästnäringens hantering av hästgödsel, säger Karolina Lagerlund som är vd för Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Det gemensamma yttrandet avstyrker helt slutsatsen om att det finns behov att ta fram nya bestämmelser för miljöhänsyn vid hästhållning. Hästnäringen är mycket kritisk till att utredningen beskriver, samt uttrycker sig, i svepande ordalag, generaliserar och drar slutsatser på oklara grunder om hela den svenska hästhållningen. De möjliga åtgärder som presenteras och som föreslås utredas vidare skulle kunna slå undan benen på en stor del av den svenska hästhållningen.

Ur ett företagarperspektiv och för LRF är det helt oacceptabelt att en statlig utredning på så lösa grunder föreslår att ökad lagstiftning behövs. Så här oseriöst får inte en hel näring behandlas, säger Lotta Folkesson, ordförande LRF Häst.

HNS och LRF Häst upplever att det finns både intresse och medvetenhet gällande hästnäringens hållbarhetsarbete och miljöpåverkan. Frivilliga aktiviteter och insatser ger så mycket bättre effekt och skapar ett brett engagemang, jämfört med lagstiftning och ökad reglering.

– Genom att övergödningsutredningen föreslår att nästa utredning ska inriktas mot bestämmelser känner vi oss misstrodda. Det finns andra styrmedel och flera miljöåtgärder kan genomföras utan tvång. Det har vi bland annat visat genom över 60 000 gårdsbesök i Greppa Näringen, säger Markus Hoffmann, mark- och vattenexpert, LRF.

Mer från HNS
Hitta din organisation inom hästnäringen