fbpx
Nyhet

Tävlingsbanorna testas inför Falsterbo Horse Show

I mitten på juni funktionstestades banunderlagen på tävlingsanläggningen i Falsterbo. Den här veckan gör bantestorganisationen återbesök för att försäkra sig om att banunderlagen håller bästa standard under de kommande tävlingarna på Falsterbo Horse Show 8-16 juli.
Foto: Falsterbo Horse Show.

Under veckan som Falsterbo Horse Show pågår startar nästan ett tusental hästar och ryttare i totalt femtiotalet klasser. Från den inledande amatörtouren till de avslutande omgångarna av Nations Cup och Grand Prix i både hoppning och dressyr.

Det ställs idag höga krav på banunderlagen vid tävlingar på denna nivå. Under juni fick samtliga underlag på arenan i Falsterbo en grundlig genomgång och funktionstestades. Denna vecka återvänder bantestorganisationen för nya mätningar, målet är att säkerställa att underlagens funktionella och fysiska egenskaper fortsatt håller bästa möjliga funktion och kvalitet inför tävlingarna.
– Vi är väldigt nöjda efter det senaste besöket och de rekommendationer som vi fick utifrån testerna. Besöket var seriöst och genomtänkt och nu vill vi återigen försäkra oss om att vi kan erbjuda hästar och ryttare bästa möjliga kvalitet inför och under tävlingarna, säger Jana Wannius, president CHIO Falsterbo.

– Banpersonal och alla andra inblandade är mycket angelägna om att underlagen ska hålla så hög kvalitet som möjligt för samtliga starter oberoende disciplin. Vid vårt förra besök var alla mycket intresserade och engagerade av funktionstesterna som gjordes, säger Jonas Martinsson, konsult Bantestorganisationen. Det kändes både roligt och viktigt att kunna vara behjälplig med banunderlagen inför det här stora evenemanget.

– De mätningar och undersökningar som bantestorganisationen gör ger en nulägesbeskrivning av underlagets status, beskriver Lars Roepstorff, professor Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Viktigast för att säkerställa att underlagets funktionella egenskaper bevaras är underhållsskötsel. Med små enkla medel och några timmars arbete kan man ofta förbättra ett underlag väsentligt.

Fakta

HNS erbjuder tillsammans med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) ett test- och rådgivningscenter för kvalitetssäkring av banunderlag. Till exempel erbjuds test och analys av underlagens funktionella och fysiska egenskaper med koppling till olika användningsområden samt rådgivning inför nybyggnation eller underhåll. Konceptet baseras bland annat på forskning av professor Lars Roepstorff (SLU) som har utvecklat en mekanisk hov (OBST) till funktionstesterna.

Vill du veta om just ditt banunderlag är anpassat efter dina hästar och verksamhetens förutsättningar?

Boka ett testpaket eller konsultation

Mer information om Falsterbo Horse Show:
www.falsterbohorseshow.se

Kontaktperson
Mer från HNS
Hitta din organisation inom hästnäringen