fbpx
Nyhet

Tävlingsbanorna kvalitetssäkras inför Strömsholmsdagarna

Banunderlagen på Strömsholms slottsområde - Gröna banan, Grand Prix-banan, framridningsbanan och fälttävlansbanan - har nu funktionstestats inför de kommande tävlingarna under nationaldagshelgen.

Det är snart dags för det 99:e årliga evenemanget med hästtävlingar i Strömsholms Slotts slottspark. Inför detta evenemang har även tävlingsbanornas underlag fått en rejäl genomgång för att kunna erbjuda bästa möjliga underlag för hästar och tävlande.

– Det var väldigt värdefullt för oss att vi kunde göra dessa tester av banunderlagen i precis rätt tid inför tävlingarna. Ridbanorna är nu granskade såväl som funktionstestade och vi har även fått rådgivning kring hur vi ska sköta underhållet på bästa sätt, säger Jonas Johnson, verksamhetschef Ridskolan Strömsholm.

Enligt Jonas Johnson var rådgivningen mycket givande, bland annat fokuserades denna på hur en jämnare fukthalt kan arbetas fram och hållas kvar över hela ridbanorna.

– Testerna som är baserade på aktuell forskning ligger helt i linje med vår långsiktiga plan över banskötsel och tillför även kunskap till utbildningarna som vi bedriver på riksanläggningen. Nu kan vi bedöma om underlaget håller måttet genom faktabaserad analys, fortsätter Jonas Johnson.

Den mekaniska hoven testar underlaget.

Test- och rådgivningscentret har under våren gjort flera konsultationer och funktionstester på andra hästanläggningar. Testerna på Strömsholm är ett bra exempel på hur forskning gör skillnad i praktiken.
– Det ställs idag höga krav på banunderlaget vid tävlingar och nu har vi undersökt och testat banorna för att kunna ge rekommendationer till Strömsholm hur de skall optimera kvaliteten inför de kommande tävlingarna. Testerna som har gjorts är samma som inför t.ex. OS i London respektive Rio, säger Lars Roepstorff, professor SLU.

Fakta

HNS erbjuder tillsammans med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) ett test- och rådgivningscenter för kvalitetssäkring av banunderlag. Till exempel erbjuds test och analys av underlagens funktionella och fysiska egenskaper med koppling till olika användningsområden samt rådgivning inför nybyggnation eller underhåll. Konceptet baseras bland annat på forskning av professor Lars Roepstorff (SLU) som har utvecklat en mekanisk hov (OBST) till funktionstesterna.

Vill du veta om just ditt banunderlag är anpassat efter dina hästar och verksamhetens förutsättningar?

Boka ett testpaket eller konsultation

Mer information om Strömsholmsdagarna:
www.stromsholmsdagarna.se

Kontaktperson för mer information om bantestorganisationen
Mer från HNS
Hitta din organisation inom hästnäringen