Stiftelsen Hippocampus startar verksamhet med hästunderstödda insatser på anrika Kungsgården
Stall Kungsgården är tänkt att bli ett centrum med hästen som hälsokraft i det som kallas Hästunderstödda Insatser. Hästunderstödda Insatser är ett paraplybegrepp som omfattar terapeutiska, lärande och hälsofrämjande aktiviteter för personer i behov av stöd i sin livssituation, med hästen och dess miljö som resurs. Till Stall Kungsgården ska barn, unga och vuxna kunna komma och ta del av de olika insatserna. Man vill även använda gården för utbildning och forskning inom området och hoppas främja förutsättningarna för andra hästunderstödda verksamheter i andra delar av landet.
Barnen och ungdomarna som kommer till Kungsgården kan ha olika anledning och behov av hästunderstödda insatser, allt från rörelsehinder till neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller andra orsaker till behov av stöd i tillvaron. Stiftelsen kommer bland annat att samarbeta med grundsärskolan. I de fallen har barnen sin vanliga personal med sig och syftet med att vara i stallet ska ligga i linje med barnets individuella utvecklingsplan i skolan. Andra samarbeten kan till exempel vara Barn och Ungdomspsykiatrin (BUP), och flera personer med olika professioner kan samverka för att hjälpa en individ. Under läsåret 20/21 startar också projektet Hästen och stallet som motiverande miljö för barn med problematisk skolfrånvaro. I första steget är syftet att kunna erbjuda föräldrarna en väg att bryta barnets isolering i hemmet. Efter utvärdering är nästa steg att söka utveckla samverkan med skolan och elevhälsan för att integrera den hästunderstödda aktiviteten inom skolans åtgärdsprogram.
– Lusten till samvaro med hästen kan vara fantastiskt som motivation och en brygga då man kan ha det svårt med sociala sammanhang, inte mäktar med att vara i skolan eller av olika skäl isolerar sig, berättar Pia Tillberg. Motivationen att träffa hästen brukar vara hög och samvaron i stallet kan öppna upp samtal och reflektioner kring livet och den egna tillvaron utan att det känns som en konstruerad samtalssituation. Vår gemensamma nämnare hästen skapar möjlighet till mellanmänsklig kommunikation, fortsätter hon.
Speciellt med hästar
Så vad är det som är så speciellt med att jobba med hästar i terapin? Det är ju inte alldeles lätt att sätta fingret på, men bara att det finns ytterligare en individ med i mötet tycker Pia gör skillnad.
Hästar är sociala och agerar och kommunicerar med kroppsspråk, vilket ofta upplevs som mer ärligt och lättförståeligt än talat språk. De är stora, respektingivande djur men samtidigt vackra och varma. Det kan skapa starka känslor i samvaron med hästar, ibland även färgade av lite rädsla. Att hästarna också kan bära oss är speciellt, att kunna röra sig med hjälp av hästens rörelser eller att komma ut i naturen trots att man har en rörelsenedsättning kan upplevas som fantastiskt.
Sammantaget så är det mycket med hästen och miljön som berör oss människor på så många plan. Det möjliggör arbetet med hästunderstödda insatser och gör att varje tillfälle blir meningsfullt, oavsett individens behov just den dagen berättar Pia.