fbpx
Nyhet

Ny Avelsrapport – Det blåser medvind för svensk hästavel

Idag lanseras rapporten Hästar och uppfödare i Sverige med nyckeltal för svensk hästuppfödning under åren 2012 - 2016. Rapporten visar att vinden nu vänt efter ett par tuffa år med vikande betäckningssiffror och hård konkurrens från importerade hästar.

Statistiken visar ett ökat antal betäckta ston och fler födda föl för de allra flesta raser. Den svenska varmblodiga ridhästen (SWB) och den Nordsvenska Brukshästen är de större raser som visar upp den största vändningen, antalet betäckningar har för dem båda ökat med 50% sedan 2013.

– Vi ser mycket glädjande att minskningen avseende hästuppfödning som tidigare rapport visade har stannat av och att det inom flera raser även vänt uppåt igen! Hästintresset i landet verkar inte på något sätt minska vilket förhoppningsvis betyder att den svenska uppfödningen har möjlighet att växa igen, säger Stefan Johanson, vd HNS.

– Vi hade en känsla av att aveln lyckats vända den trenden och nu är det också bekräftat. Att det finns en stark inhemsk uppfödning tror vi är av största vikt för såväl sporten som det öppna landskapet och de gröna näringarna, säger rapportförfattaren Maria Pettersson, HNS.

Hästuppfödningen är koncentrerad till landets södra delar, 58% av uppfödarna finns i Götaland. Allra flest uppfödare finns i Skåne följt av Småland och Västergötland.

FAKTA

Rapporten är en sammanställning av nyckeltal för svensk hästuppfödningen under åren 2012 – 2016. Underlag och statistik kommer från Svenska Hästavelsförbundet (Blå Basen), Svensk Galopp, Svensk Travsport, Swedish Warmblood Association, Svenska Welshponny & Cobföreningen, Exmoorponnysällskapet, Svenska Avelsorganisationen för Amerikanska Hästraser, Svenska Islandshästförbundets Stiftelse för Avel, Sveriges Shetlandssällskap samt Svenska Ponnyavelsförbundet.

Dokument

Avelsrapport 2017 – Hästar och uppfödare i Sverige

Nyckeltal för svensk hästuppfödning under åren 2012 – 2016

Ladda ner Format: pdf Storlek: 6.7 MB

Kontaktpersoner
Maria Pettersson Samordnare avel & hästvälfärd
Mer från HNS
Hitta din organisation inom hästnäringen