fbpx

Mitt Hästjobb

Vad är det som gör arbete med hästar så fantastiskt? Och hur utbildar man sig? Här berättar unga som på olika sätt arbetar med hästar om sitt hästjobb.
Foto: Thomas Blomqvist

För många är det en dröm att kunna arbeta med det som man gillar allra mest – hästarna. Men hur går man till väga och vilka jobb finns det egentligen? Hästnäringen är bred och erbjuder jobb på många olika sätt. Här kan du ta del av berättelser från unga som har hittat sitt drömjobb – ett hästjobb med schyssta villkor.

Vi har hittat våra hästjobb!

Tobias, Moa, Viktor, Emma, Erika, Ida, Johanna och Madde har alla på olika sätt hittat just sina hästjobb. Vad säger de alla är en av de absolut bästa sakerna med jobbet? Hästarna såklart <3

Madde Lundström - Hästskötare på stuteri

Madde började med att göra sitt fördjupade gymnasieprojekt på stuteriet där hon nu är fast anställd. Det roligaste är såklart alla föl, att kunna se hur de utvecklas men också att få kunskap om allt hårt arbete som ligger bakom att få fram riktigt fina hästar.

”Jag drömmer om en egen gård med hästar och andra djur, som kan fungera som terapigård och hjälpa andra människor på något sätt”
– Madde Lundström

Ida Larsson & Johanna Asplund - Tränare av Islandshästar

Ida och Johanna har tagit olika vägar till det som idag är deras hästjobb: egenföretagare med utbildning av ryttare och häst inom Islandshästsporten. De jobbar tillsammans men har helt olika mål, hör dem berätta!

Varför man ska jobba med hästar? Dels för att de är fantastiska individer som ger så mycket tillbaka, vi får vara ute i naturen och att vara just egenföretagare gör att man får styra sin dag själv. Det är mycket ansvar och m y c k e t arbete, men det lönar sig i slutändan!
– Ida Larsson

Emma Andersson - Brukshästkusk

Emma Andersson är brukshästkusk och arbetar heltid på Gunnebo Slott & Trädgårdar. Hon sköter skog och mark i kulturreservatet samt slottets trädgårdsytor med sina fyrbenta arbetskamrater. Emma har gått kuskutbildningen när den var på Strömsholm, nu finns den på Wången.

”Det bästa med jobbet är att på arbetstid kunna göra det jag brinner för mest, att köra häst!”
– Emma Andersson

Erika Nilsson - Hippolog och ridlärare

Erika Nilsson började sin utbildning på hästgymnasium där hon blev diplomerad hästskötare. Hon är nu Hippolog och arbetar som ridlärare på en ridskola. Det bästa med just det här jobbet tycker Erika är variationen, dagarna är blandade med administration och undervisning av både hästar och människor.

”Jag får följa elevernas utveckling från att knappt våga gå fram till hästarna, tills de är redo som ryttare och älskar hästen. Det är en härlig känsla!”
– Erika Nilsson

Viktor Lyck - Arbetsledare i travstall

Viktor Lyck ångrar inte en sekund att han valde hästgymnasium på Wången, det gav honom jobb hos Svante Båth direkt efter studenten. Och när det blev dags att öppna filial i Upplands Väsby följde Viktor med och fick chansen som arbetsledare.

”Det blir gåshud ibland och det är ju inte alla arbetsplatser som erbjuder det.”
– Viktor Lyck

Moa Thörngren - Hästskötare i travstall

Moa Thörngrens väg till hästjobb började med Solvalla Travgymnasium, en lärlingsutbildning med mycket praktik. Tredje året var det praktik två dagar i veckan och då hamnade Moa hos proffstränaren Svante Båth som även erbjöd henne fortsatt jobb. Hon tog studenten en fredag och började sitt hästjobb på måndagen efter!

”Alla tidiga mornar när man helst vill sova och så kommer man hit och hästarna står och gnäggar – det är det värt!”
– Moa Thörngren

Tobias Olofsson - Arbetsryttare i galoppstall

Tobias Olofsson är 19 år och arbetar heltid som arbetsryttare i ett galoppstall. Han började med dressyr men ville ha något mer fartfyllt och sökte sig till travgymnasium. Då fick han chansen att testa galopp på Täbys stora bana och sedan dess är han fast! Han fick sommarjobb i galoppstall med erbjudande att komma tillbaka och jobba direkt efter studenten.

”Hästarna rör sig så elegant – i höga tempon känns det nästan som man flyger på moln.”
– Tobias Olofsson

Du har väl schyssta arbetsvillkor? Stäm av checklistan
  • Du har en avtalsenlig lön
  • Du har ett anställningsbevis som reglerar lön, ersättningar (ersättning för eventuell övertid eller obekväm arbetstid – ob) och eventuella avdrag (t.ex. mat och fackföreningsavgift)
  • Eventuellt boende eller stallplats betalar du med din lön
  • Det finns ett kollektivavtal
  • Arbetsgivaren har tecknat arbetsmarknads- och pensionsförsäkring, till exempel via FORA.
  • Företaget/arbetsplatsen bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete
  • Du har fått en introduktion till arbetet (eller har en handledare om du är under 18 år) och vet vilka förväntningar arbetsgivaren har
  • Arbetsgivaren tillhandahåller skyddskläder

Läs mer om Schyssta arbetsvillkor

Hitta din organisation inom hästnäringen