fbpx
Nyhet

Många anledningar att Gilla Häst

Gilla Häst arbetar med att lyfta fram och dela innehåll som leder i bevis hur hästar gör skillnad, får oss människor att må bra och samtidigt bidrar till ett bättre samhälle.

Plattformen Gilla Häst har funnits sedan 2014. Sedan 2019 har den drivits via HNS med uppväxlade resurser i en ”Attraktivitetssatsning” under ledning av Jessica Ortiz Bergström. Denna fokuserade satsning har nu utvärderats och samlats i en rapport med lärdomar och inriktning för framtiden.

– Kort och gott har vi velat få fler människor att prata häst, och fler människor att gilla häst. Slutsatserna visar att vi både lyckats och inte nått ända fram men samtidigt har vi fått en rad olika erfarenheter att nu jobba vidare med och inspireras av, säger Karolina Lagerlund, vd HNS.

Grundsyftet har från start varit att via Gilla Häst skapa större intresse för hästen utanför branschens ”egen bubbla” som ett sätt att möta gemensamma utmaningar. Utmaningarna är t.ex. minskat söktryck till utbildningar, svårigheter att rekrytera personal, samhällsförändringar som gjort att fler saknar en naturlig kontakt med hästar tillsammans med en debatt som i större utsträckning ifrågasätter användandet av hästen generellt.

Internt i hästnäringen har Gilla Häst haft som avsikt att bygga en intern stolthet, acceptans och respekt för varandras verksamheter via det gemensamma – hästen och dess välgörande krafter. Utanför hästnäringen har det handlat om att höja statusen för hästen och hästnäringen i det svenska samhället.

Testlabb

Inom ramen för Gilla Häst har möjligheten funnits att producera innehåll med syfte att testa nå ut med häst på lite nya sätt. Med människors mående som utgångspunkt. Även om pandemin kom och satte käppar i hjulet för fysiska aktiviteter så har digitala satsningar varit möjliga och det finns både en realityserie (Tro, hopp & hästar) och en podcast signerad Gilla Häst. Utöver det finns också webbplatsen, där ett register för att hitta hästaktiviteter finns, samt sociala kanalerna Facebook och Instagram.

– Det är jätteroligt att få jobba med den här satsningen och att hitta människorna och berättelserna som når utanför stallen och får fler att börja förstå hur fantastiska hästar är för oss människor, säger projektledare Jessica Ortiz Bergström.

Mer från Gilla Häst

Den treåriga uppväxlingen är nu slut men Gilla Häst kommer leva kvar via webbplatsen, sociala medier och podcasten.

Besök Gilla Häst webbplats

Se Youtube-serien Tro, hopp & hästar

Lyssna på Gilla Häst-podden

Gilla Häst på facebook

Gilla Häst på instagram

Läs mer

Gilla Häst slutrapport

Utgångspunkten för Gilla Häst var att lyfta fram och dela innehåll som leder i bevis hur hästar gör skillnad, får oss människor att må bra och bidrar till ett bättre samhälle. Avsikten var att sprida budskapet i vida cirklar och få fler att fatta galoppen. Även de som står långt ifrån stallen. Vi vill att fler ska Gilla Häst!

Ladda ner Format: pdf Storlek: 1.6 MB

31 anledningar att Gilla Häst

Klokheter, fakta och insikter från projektet Gilla Häst

Ladda ner Format: pdf Storlek: 573.4 KB

Kontaktperson
Jessica Ortiz Bergström Projektledare Gilla Häst
Karolina Lagerlund Vd
Mer från HNS
Hitta din organisation inom hästnäringen