fbpx
Nyhet

Hästnäringens Unga Ledare träffas på Wången

I morgon, den 13 september, samlas deltagarna i ledarskapsutbildningen Hästnäringens Unga Ledare (HUL) grundprogram på Wången för två utbildningsdagar. Det är andra gången för i år som ungdomarna möts för att utbyta erfarenheter och få verktyg för att verka inom ledande positioner i hästnäringen i framtiden.

Dagarna på Wången kommer vara fullmatade med föreläsningar och workshops om bland annat värdegrund, retorik och motivationsteorier. De kommer även få lära sig om fysträning för hästmänniskor, med hippologen Joanna Sätter. Dessutom kommer de få möjlighet att prova på att köra travhäst och rida islandshäst.

I våras träffades deltagarna för första gången under två dagar i Göteborg, i samband med Göteborg Horse Show.  Då fick de lära sig om svensk hästnäring, föreningskunskap samt gruppdynamik och grupprocesser. Mellan träffarna har ungdomarna fått hemuppgifter, bland annat har de fått lära sig hur det egna förbundet arbetar över året och hur beslutsprocesserna ser ut. De har sedan diskuterat och redovisat vad de lärt sig vid telefonmöten i tvärgrupper mellan förbunden.

– Det bästa med dagarna i Göteborg var alla föreläsningar som gav inspiration till vad man kan arbeta med inom hästnäringen. Det som jag lärde mig mest om då var hur grupper kan fungera och vad som påverkar dynamiken i en grupp, vilket var väldigt kul. Den här gången ser jag mest fram emot att få träffa alla igen och att få nya kunskaper att ta med mig hem, säger Anna Bowall från Svenska Hästavelsförbundet, deltagare i HUL grundprogram.

Deltagarna kommer från sex olika förbund och en viktig del i utbildningen är att lära av varandra och byta erfarenheter mellan förbund och discipliner.

– Under programmets gång ser vi en tydlig utveckling hos deltagarna. De växer i sin ledarroll och de lär sig mycket av varandras arbetssätt vilket är värdefullt, säger Ulrika Backan, huvudföreläsare vid HUL-programmet.

I slutet av året kommer deltagarna även bli inbjudna till en avslutande träff, där de får träffa representanter från olika organisationer inom hästnäringen och träffa deltagare som gått HUL tidigare år och nu ingår i HUL Nätverk.

FAKTA

HUL är en gemensam satsning som drivs inom Hästnäringens Ungdomssatsning (HUS). Ungdomarna kommer från organisationerna inom HUS; Svenska Ridsportförbundet (SvRF), Svensk travsport (ST), Svenska Hästavelsförbundet (SH), Swedish Warmblood (SWB), Svenska Islandshästförbundet (SIF) och Western Riders Association of Sweden (WRAS). Ledarskapsprogrammet HUL är en möjlighet till att skapa en gemensam värdegrund och verktyg för kommande ledare och beslutsfattare både inom organisationerna i sig och hästnäringen i stort.

Mer om HUL och deltagarna

Kontaktperson
Mer från HNS
Hitta din organisation inom hästnäringen