fbpx
Nyhet

HÄSTLIV – NÄR DET ÄR DAGS ATT TA FARVÄL

Vad händer med våra hästar när livet måste få ett slut och vilka alternativ finns? Det är frågor som projektet Hästliv tog ett brett och samlat grepp om för ett antal år sedan. Nu lyfter vi de svåra frågorna igen och släpper idag en uppdaterad version av rapporten.

Hästliv syftar till att informera och öka kunskapen om alla de alternativ hästägare står inför när det svåra beslutet måste tas att avsluta hästens liv. Många delar av rapporten som först publicerades 2013 är fortfarande lika aktuella, andra delar har nu uppdaterats med nya regler eller statistik. Du hittar den uppdaterade rapporten på vår hemsida.

– Ett uttalat mål från början har varit att särskilt öka möjligheten till fler hästar i livsmedelskedjan.  En viktig faktor är då tillgängligheten av slakterier som tar emot hästar i hela landet. Livsmedelsskandalen 2013 fick stora effekter för slakten av häst och betydligt färre slakterier tar idag emot hästar. En del lagstiftning kring nedgrävning av häst har förändrats och vi kände därför att det nu är dags att sätta extra ljus på området och satsa på information till hästägare, säger Karolina Lagerlund, vd HNS.

Under arbetet inför lanseringen av den uppdaterade rapporten har projektledarna Maria Pettersson, HNS, och Stina Ernstsson, LRF även gjort en intervjuserie med hästägare. Intervjuerna handlar om varför de valt en viss avlivningsmetod och omhändertagande av hästens kropp. Till varje intervju hittar läsaren också fakta om vad de olika alternativen innebär.

– Vi har velat prata med hästägare och höra vad som påverkar deras beslut. Det är inte alltid helt lätt att prata om det stora, och många gånger svåra, beslut man står inför som ägare när ens vän behöver avsluta livet. Vi är väldigt tacksamma mot de som ställt upp och delat med sig, vi hoppas att det ska ge stöd till andra som står inför samma beslut, säger Stina Ernstsson, projektledare LRF.

FAKTA

Intervjuserien publiceras under kommande veckor här på vår hemsida och i sociala medier, du hittar oss på facebook och instagram under @hastnaringen.

Rapporten kan du läsa i sin helhet här.

Kontaktperson
Maria Pettersson Samordnare avel & hästvälfärd
Mer från HNS
Hitta din organisation inom hästnäringen