fbpx
Nyhet

Hallå där, Stall Kungsgården!

Den första pristagaren i Stefan Johansons minnesfond var Kunskapsbiblioteket inom Hästunderstödda Insatser (HUI) på Stall Kungsgården. En krispig morgon tog vi en pratstund med Pia Tillberg, leg. fysioterapeut och verksamhetsledare, och Christina Risshytt-Collman, verksamhetsutvecklare, på Stall Kungsgården för att ta reda på vad som hänt sedan prisutdelningen.
Gunilla Silfverberg och Pia Tillberg. Foto: Jessica Ortiz Bergström

Vad har hänt hos er och i biblioteket sedan prisutdelningen?

Stiftelsens styrelseledamot Gunilla Silfverberg har gjort ett jättejobb att registrera och sortera befintliga böcker. Det blev hela 16 ämnesgrupper som exempelvis Häst och människa, Hästunderstödda insatser, Medicin, vård och hälsa, Pedagogik, psykologi, sociologi, Vetenskapsteori och metodik. Sedan har vi ett stort antal dokument från OHI och Stiftelsen Hippocampus som det återstår att gå igenom och katalogisera. ATG har bidragit med en bildskärm till biblioteket och även hjälpt oss installera nätverket.

Biblioteket har även blivit formellt döpt till Stefan Johansons Kunskapsbibliotek, vilket nu också är det första som möter besökarna via den vackra skylten.

Har ni börjat planera mer konkret vad ni kommer använda själva priset (summan) till?

I det korta perspektivet handlar det om praktiska saker som att färdigställa bibliotekets miljö för besökande. Allt från inköp av en bra bokstege, till bokstöd och tidskriftssamlare. Sedan behöver vi göra bibliotekets titlar sökbara. Och så vill vi naturligtvis köpa in fler böcker. Alla tips är välkomna, växtmån finns!

Vad har ni fått för reaktioner om priset?

Massor av positiv respons! Idén om att skapa ett bibliotek med fokus på sambandet mellan hästen och den mänskliga hälsan fyller bevisligen ett behov. Vi har också donerats böcker av privatpersoner som uppmärksammat priset, vilket vi så klart gläds åt. Det är också kul att se vilket intresse och nyfikenhet böckerna väcker hos många av våra besökare.

Berätta något extra roligt som kommer hända under våren?

Under våren kommer Stefan Johansons kunskapsbibliotek att fungera som mötesplats och samtalsrum för olika aktiviteter. Bland annat kommer HNS att bjuda in politiker till Stall Kungsgården. I det sammanhanget är det extra roligt – och viktigt – att kunna visa på den mångfald av kunskap och beprövad erfarenhet som hästunderstödda insatser faktiskt vilar på.

Läs mer om Stefan Johansons minnesfond

Läs mer om Stall Kungsgården

Besök kunskapsbiblioteket

Mer från HNS
Hitta din organisation inom hästnäringen