fbpx

Att vägleda unga till hästjobb

Det är ett stort ansvar att stötta ungdomar in i arbetslivet till en passande och hållbar sysselsättning. Därför vill vi stötta dig som studie- och yrkesvägledare att lära dig mer om jobb inom hästnäringen. På den här sidan har vi samlat information som vi tror kan komma till nytta för dig.
Foto: Jessica Ortiz Bergström

Hästnäringen är bred som bransch. I Sverige har vi drygt 60 gymnasium som erbjuder naturbruksprogrammet med inriktning häst och inom hästnäringen finns idag ungefär 17.000 heltidsjobb. Gymnasieutbildningar skapar möjlighet att jobba inom olika discipliner och yrkesinriktningen är bred. Flera öppningar finns till vidareutbildning och högskolebehörighet och en yrkesutgång som hästskötare kan leda till jobb inom många delar av branschen.

HNS arbetar tillsammans med hästnäringens stora organisationer för en stabil arbetsmarknad med många möjligheter.

Läs mer om hur hästnäringen arbetar för morgondagens hästjobb

Tobias Olofsson - Mitt gymnasieval med hästinriktning


”Jag valde ett hästgymnasium där högskolebehörigheten ingick och har fått jobb inom exakt det jag har pluggat. Dessutom kan jag välja och vraka bland jobben.”

Tobias Olofsson, Arbetsryttare/hästskötare hos Galopptränare Caroline Malmborg

Intervju - Tobias väg från gymnasiet till hästjobb

Jag ville ju jobba med hästar och det var viktigt ha en gymnasiebehörighet, det känns rimligt att man har det i dagens samhälle. Först valde jag mellan två olika hästgymnasium men det blev ett tredje alternativ som dök upp mot slutet. Där kunde jag få högskolebehörigheten utan att behöva plugga över en massa timmar i skolan. Det var viktigt för mig.

I början pratade jag mycket med min moster, som hade jobbat på ett naturbruksgymnasium och kunde förklara upplägget. Sedan tog jag en kontakt med min studie- och yrkesvägledare på grundskolan där jag gick, som hjälpte mig med att kolla mer praktiska saker. Jag funderade till exempel på vilka program jag kunde välja och vad det skulle innebära om jag till exempel flyttade till Halmstad eller Wången (Alsen utanför Östersund). Många av gymnasierna med hästinriktning ligger ju utanför storstäderna och jag fick mycket praktisk hjälp med detaljerna kring själva valet av skola. Jag pratade också med honom som sedan skulle bli min lärare.

Samtidigt gick jag på alla öppet hus, de var rätt bra på att berätta allt som skulle hända och så. Och så snackade jag självklart med min mamma och pappa, med dem pratade jag ju rent allmänt. Så jag kände att jag hade en del personer runtomkring mig att bolla med, det var ju rätt skönt, för det är ju ett rätt stor beslut.

För mig var det viktigast att få göra praktik med häst. Och att få universitetsbehörighet. Så när det plötsligt dök det upp en lärlingsutbildning med travinriktning där högskolebehörigheten ingick, då valde jag den direkt.

Jag valde ju ett travgymnasium men kunde ändå välja praktik var jag ville. Jag valde till exempel att praktisera i ett galoppstall, men man kunde också göra sin praktik hos t.ex. en veterinär eller en hovslagare. Det var otroligt bra av skolan att man kunde kombinera det så. Att ha möjlighet att välja inriktning under studierna samtidigt som vi pluggade allmän hästhållning.

Jag hade nog kollat upp skolan lite mer och vad som ingick i utbildningen, det gick ju så snabbt på slutet.

Mer generell kunskap om hästutbildningar. Jag upplevde det som att studie- och yrkesvägledare inte riktigt visste hur man kunde ”plugga häst”, hur utbildningen var upplagd eller vilka behörigheter det kunde ge.

Vill du jobba inom hästbranschen är det väldigt lätt att få jobb, på så vis är det en väldigt smart utbildning. Det är få av mina andra kompisar som har gått gymnasiet och fått jobb inom just det de har pluggat. Jag har fått jobb inom exakt det jag har pluggat och kan dessutom välja och vraka mellan jobben. En klasskompis, hon fick jobberbjudanden från alla praktikplatser hon hade haft.

Unga berättar - Mitt Hästjobb

I kampanjen Mitt Hästjobb berättar före detta studenter vad det är som gör arbetet med hästar så fantastiskt. De beskriver sina olika inriktningar inom hästsporten, från avel till islandshäst och ridsport, samt inte minst brukshästkörning, galopp och trav. Studenterna har hittat sitt hästjobb efter utbildningen, med bra villkor och god arbetsmiljö. Möjligheterna är många.

Läs mer om kampanjen Mitt Hästjobb

Hästnäringen som arbetsgivare

Hästnäringen kan mäta sig med de flesta andra branscher med avseende på hur attraktiv den är att arbeta inom. De upplevda styrkorna är framförallt meningsfulla och intressanta jobb, samt arbetsklimat, laganda och samarbete. Även eget ansvar, möjligheten att resa och personlig utveckling lyfts fram som positiva värden. Studien gjordes av ett oberoende undersökningsföretag under 2016 på uppdrag av HNS och kommer följas upp under 2018.

Är du också intresserad av de samhällsfaktorer och trender som påverkar eller kan komma att påverka hästnäringens arbetsmarknad och utbildning framöver, kan du ta del av vår omvärldsanalys ”Morgondagens hästjobb och arbetsgivare”.

Du hittar båda undersökningarna nedan.

Läs mer - Dokument

Morgondagens Hästjobb och Utbildning

En omvärldsanalys över samhällstrender och utvecklingsfaktorer som påverkar hästnäringens arbetsmarknad och utbildning.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 865.1 KB

Hästnäringen som arbetsgivare

En målgruppsundersökning med fokus på upplevelsen av hästnäringen som arbetsgivare. Undersökningen är genomförd av Scandinavian Research på uppdrag av Hästnäringens Nationella Stiftelse och Hästnäringens Yrkesnämnd.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 1.7 MB

Arbetsmaterial för studie- och yrkesvägledare

Jobba grönt är ett samarbete mellan LRF och Gröna Arbetsgivare. De har tagit fram arbetsmaterial för att koppla ihop arbetsliv och skola som du kan ta med dig in i klassrummen när du pratar med studenterna, bland annat med inriktning mot häst. Kika in här för att läsa mer och ta del av materialet.

Länk till Jobba grönt

Kontaktpersoner
Elin LeeApple Samordnare arbetsmarknad & samhälle
Hitta din organisation inom hästnäringen