Åsa-Lina och Sara utbildar hästnäringens ledare

Utbildningen genomfördes första gången 2018 och Åsa-Lina Nordlund, Nordlund Utveckling, och Sara Westholm, HNS, har ansvarat för den genom åren.
Vem vänder sig Ledarpraktikan till och hur ser upplägget ut?
Ledarpraktikan vänder sig till arbetsgivare i hästnäringen som vill utvecklas i sitt ledarskap. Utbildningen utgår mycket från det vi kallar Konsten att leda sig själv, det vill säga att jobba med självledarskapet. Vi jobbar även med Konsten att leda mina medarbetare, Konsten att leda min verksamhet och Konsten att leda med helhet. Utbildningen pågår i drygt ett år och förutom fyra träffar ingår även individuell coachning samt besök från coachen på den egna arbetsplatsen där vi gör en så kallad slöserijakt, dvs vi tittar på det som vi ska förstärka respektive förändra i verksamheten.
Vad upplever ni har blivit den största skillnaden för dem som går utbildningen?
Många deltagare har gjort stora individuella utvecklingsresor som är väldigt spännande att följa. Men vi ser också stor utveckling i verksamheterna, både förbättringar när det kommer till de ekonomiska resultaten, men också när det gäller arbetsmiljö och kundbemötande.
Varför tycker ni att man ska gå Ledarpraktikan?
Många gånger hamnar man som ledare i en känsla av ”näsan precis ovanför vattenytan”, dvs att släcka bränder och inte få tid till utveckling, i synnerhet i en bransch som hästnäringen där vi aldrig helt kan stänga verksamheten. Ledarpraktikan utgår från de behov som finns i hästnäringen, men ger dessutom verktyg kopplade till att utveckla det personliga ledarskapet, att hantera stress, att jobba med balans för sig själv och sina medarbetare, samt att inte slösa tid, energi och pengar på onödiga saker. Om man vill lära sig att må och prestera bättre kan Ledarpraktikan vara en god hjälp!