fbpx
Nyhet

Ny version av hållbarhetsrapporten ”Hästen och hållbar utveckling”

HNS har tillsammans med tre andra aktörer tagit fram en uppdaterad version av skriften Hästen och hållbar utveckling. Första gången den togs fram var 2016 för att ge en samlad bild av hållbarhetsutmaningar kopplat till hästen och för att lyfta goda exempel. Syftet med den uppdaterade versionen är att både bidra till ökad kunskap om hållbar utveckling och inspirera till mer aktiviteter, handlingar och förändringsarbete.

Skriften tar avstamp i hästens välmående – vad gör hästarna de timmar vi inte är där? Den tar upp hästen på bete, hästens foder och gödsel. Men även vattenfrågan, energiförbrukning, transporter och avfall i stallet. Texterna beskriver vad det betyder att bli hållbar och ger tips om små steg och insatser vi alla kan göra.

– Hållbarhetsfrågan är högst aktuell och HNS vill bidra till förändring och inspirera fler att börja agera utifrån sina förutsättningar, säger HNS vd Karolina Lagerlund. Skriften samlar såväl tankeväckande frågor och fakta som bra åtgärder till den egna verksamheten, det vill vi självklart vara med och sprida.

Lövsta stuteri arbetar aktivt med hållbarhetsfrågorna i sin verksamhet. De har också varit med och tagit fram skriften.

– Vi är så glada och stolta över att kunna presentera en ny version av rapporten ”Hästen och Hållbar utveckling”. Det har hänt mycket sedan rapporten lanserades 2016 och man blir verkligen inspirerad av att se vilket uppsving engagemanget kring miljö och hållbarhet fått sedan dess. Vi hoppas att alla i hästvärlden kan få nytta av kunskap och praktiska tips som ” hästen och Hållbarhet” förmedlar. Det finns verkligen nått för alla i den, säger Alexandra Mörner, Lövsta Stuteri.

Hästen och Hållbar utveckling har uppdaterats med ny information, användbara tips samt och ett helt nytt kapitel om vatten. Rapporten visar vilka områden som hästnäringen behöver fokusera på och lyfter goda exempel.

– Vi vill synliggöra vattenfrågan då de pågående klimatförändringarna ökar osäkerheten kring tillgång av vatten vid rätt tid och i rätt mängd även här i Sverige, säger Camilla Välimaa på HållbarHäst.

Den nya publikationen har producerats av HållbarHäst och möjliggjorts tack vare finansiering och samarbete med samarbete mellan Hästnäringens Nationella Stiftelse, Lövsta Stuteri, Svenska Ridsportförbundet och ZeroMission.

Ladda ner och läs rapporten

Kontaktperson
Karolina Lagerlund Vd
Mer från HNS
Hitta din organisation inom hästnäringen