Hoppa till innehåll

Välkommen till nya hastnaringen.se. En del saker ser lite annorlunda ut än tidigare. Är det något du saknar eller inte hittar skicka ett meddelande till paola.squassina@hastnaringen.se

Kvalitetssäkra banunderlaget för hästens bästa

Under 2017 blir forskningen praktisk verklighet när den mekaniska hoven ger sig ut i Sverige för att kvalitetssäkra banunderlag. Genom ”Hästnäringens test- och rådgivningscenter för banunderlag” testas en organisation, som med absolut expertkompetens ska säkerställa banunderlagens kvalitet.

OBST, d v s den mekaniska hoven, är framtagen av forskare på SLU med professor Lars Roepstorff i spetsen. OBST används för att testa kvalitet av banunderlag som är en mycket viktig aspekt för rid- och körbanor. Under 2016 har ett test- och rådgivningscenter arbetats fram för att erbjuda test/rådgivning avseende banor. Nu presenteras ett koncept med paketpriser för olika tjänster kring kvalitetssäkring av banunderlag för alla hästraser och utövare i en självkostnadsmodell.

– Utifrån forskningens utveckling och resultat vill vi att kunskapen förs vidare och tillgängliggörs för hästnäringen som helhet. Detta är ett väldigt spännande koncept och det är verkligen roligt att kunna möjliggöra forskningskompetens på detta sätt som kan komma många av Sveriges alla 360 000 hästar till godo, säger Stefan Johanson, vd HNS.

Test- och rådgivningscentret har som syfte att hjälpa aktörer utveckla sina banor, bland annat erbjuds en inventering och beskrivning av nulägesstatus med OBST.  Det långsiktiga målet är att banor genom denna rådgivning bättre ska kunna bibehålla de egenskaper som önskas över tiden och under olika förutsättningar.

Under Gothenburg Horse Show/Eurohorse kommer Lars Roepstorff tillsammans med forskaren Jenny Yngvesson att delta i mässpaddocken den 23 februari kl. 17.00-17.30. Lars kommer berätta mer om tidigare forskning samt demonstrera hur OBST (mekaniska hoven) fungerar.

Läs mer om test- och rådgivningscentret