fbpx
Nyhet

Introduktionskurs i arbetsrätt tillsammans med Almega

Den 18 oktober hålls en introduktionskurs i arbetsrätt i Hästsportens Hus, Stockholm. Föreläsare på kursen är Annette Gärling från Almega, Annette är även ordförande i Hästnäringens Yrkesnämnd. Inför kursen har vi träffat henne och ställt några frågor.

Vad gör du på jobbet som förhandlare/rådgivare på Almega?

Jag ger medlemsföretagen råd och stöd i alla sorters personalfrågor. Allt som hör till arbetsgivarens vardag, allt från anställning till uppsägning. När företag så önskar hjälper jag till vid förhandlingar. Jag håller även utbildningar i lagar och avtal, tex arbetsrätt, kollektivavtal, lönebildning och arbetsmiljö.

Vad gör Almega?

Almega är en arbetsgivar­organisation inom tjänstesektorn och våra medlems­företag representerar ett sextiotal olika branscher. Vi är en del av Svenskt Näringsliv. Vi har ca 11 000 medlems­företag där över en halv miljon människor arbetar. Vi förhandlar cirka 160 olika kollektivavtal varje avtalsperiod. Almega hjälper tjänste­företagare att skapa ett bra förhållande mellan arbetsgivare och anställda. Almega har identifierat ett antal områden av stor betydelse för tjänstesamhällets framväxt. Almega opinionsbildar och driver utvecklingen inom dessa områden.

Annette Gärling

Vilka är de vanligaste frågorna du får från arbetsgivare?

Det är en otrolig bredd på frågorna, de spänner över hela det arbetsrättsliga området från anställning till olika typ av avslut, just nu tycker jag att det är många frågor kring rehabilitering.

Vilka är de vanligaste misstagen arbetsgivare gör när det kommer till arbetsrättsliga frågor?

Det börjar ofta redan vid anställning, tex att arbetsgivare inte har skrivit anställningsavtal och tror att dom då inte har några skyldigheter. Avsaknaden av riktlinjer/policys som försvårar att vara konsekvent som arbetsgivare men också till att man inte riktigt ”vågar” pratar med sina anställda om det som går fel eller är jobbigt.

Vad kommer man att lära sig på utbildningen den 18 oktober?

Under dagen har jag laddat med olika delar men kan anpassa mig utifrån vad gruppen efterfrågar. Vi kommer att prata om vilka rättigheter och skyldigheter både arbetsgivare och medarbetare har, när ska jag som arbetsgivare kontakta facket, att tänka på inför rekrytering av nya medarbetare, vad som gäller kring olika former av ledigheter, kanske lite kring rehabilitering och hur/när man kan avsluta en anställning.

Anmäl dig till kursen den 18 oktober

Dagen genomförs inom projektet Utvecklat hästföretagande för nya jobb som finansieras via projektmedel från Landsbygdsprogrammet. Dagen är kostnadsfri, men vid avbokning efter den 14/10 faktureras 500 kr för omkostnader och mat. Fika ingår, kostnad för lunch betalas på plats.

Läs mer om Almega

Kontaktperson
Mer från HNS
Hitta din organisation inom hästnäringen