fbpx

Adjungerade professorer vid SLU

Hippologprogrammet, som till hälften finansieras av HNS, har adjungerade professorer i ridkonst knutna till utbildningen.

De adjungerade professorerna bidrar till ständig utveckling av utbildningen. Att vara adjungerad professor innebär att personen har sakkunniggranskats på  samma sätt som ordinarie professorer men en adjungerad professor är en expert från näringen som finansieras extern, i detta fall av HNS. Att vara adjungerad medför också att tjänsten är tidsbegränsad.

Tre adjungerade professorer i ridkonst är eller har varit knutna till hippologprogrammet;

Kyra Kyrklund, 2011 – pågående

Kyra Kyrklund är en av världens mest kända dressyrryttare och tränare. Kyra har segrar och placeringar vid såväl OS, VM och Världscupen med bla hästarna Matador, Master, Amiral, Edingburgh och Max. Kyra tävlar fortfarande aktivt men största delen av sin tid ägnar hon i dag åt träning av internationellt mycket framgångsrika dressyrryttare i flera länder. Bland annat har hon regelbundet tränat Jan Brink och Briar, under ett antal år Sveriges mest kända ekipage.

Jan Jönsson, 2011 – 2020

Jan Jönsson är fälttävlansryttare sedan lång tid. Hans framgångar inkluderar bla ett brons från OS i München1972 och som svensk mästare i fälttävlan fem gånger. Jan Jönsson har varit mycket engagerad i träning av ryttare på elitnivå och även varit lagkapten för de svenska fälttävlansryttarna och fört både ungdomar och seniorer till många internationella framgångar. Jan Jönsson har ända sedan starten av hippologprogrammet 1994 varit engagerad i utbildningens delar som hålls i skånska Flyinge.

Eyjólfur Ìsólfsson, 2019 – pågående

Eyjólfur Ìsólfsson har sin bakgrund i Islands ledande hästsportcenter Hólar, där han varit lärare och verkat som lektor. Han har fem gånger blivit isländsk champion och är ”Master Trainer”, den högsta tränarnivån på Island. Eyjólfur Ìsólfsson har producerat uppskattade utbildningsmaterial och är internationellt flitigt utnyttjad för kurser i islandshästridning. Han började sin anställning som adjungerad professor på hippologenheten vid SLU på 10 procent av heltid den 1 september.

Hitta din organisation inom hästnäringen