fbpx

Friskvård & aktivitet

Inom Svenska Ridsportförbundets medlemsklubbar finns en omfattande verksamhet för ryttare och kuskar med funktionsnedsättning. Cirka 4 000 ryttare med funktionsnedsättning får genom ridsporten möjlighet till en meningsfull fritidssysselsättning och tävlingskarriär.

I Svenska Ridsportförbundets verksamhet ligger fokus på att erbjuda ryttare med funktionsnedsättning en aktiv fritidssysselsättning och sport. Med rätt stöd kan en människa med funktionsnedsättning rentav vara mindre funktionshindrad som ryttare än i sin vardag. Det handlar om tillgänglighet, information och möjligheten till rätt stöd och hjälp i den miljö man vistas i.

Många ridskolor har speciella grupper för ryttare med funktionsnedsättning. Där ges möjlighet att få prova sig fram bland de olika hjälpmedel som finns för att underlätta ridningen. Tusentals ryttare erbjuds ridutbildning anpassad utifrån sina egna förutsättningar under ledning av utbildade instruktörer. Det förekommer även samarbeten med olika terapeutiska verksamheter på ridklubbarnas egna anläggningar.

Utbildning friskvård

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att göra ridsporten tillgänglig för alla. Ett led i detta arbete är förbundets ledarutbildning Funktionsnedsättning och delaktighet.

Ledarutbildningen ska dels ge den grundläggande kunskap som krävs för att leda och möta ryttare med funktionsnedsättning. Dels väcka tankar och inspirera till att söka ytterligare kunskap. Utbildningen riktar sig till dig som vill ha bättre kunskaper kring förbundets verksamhet för ryttare med någon form av funktionsnedsättning.

Läs mer om utbildningen

Hitta din organisation inom hästnäringen