fbpx

Hästen förenar människor

Hästen fungerar som en brygga mellan människor med olika bakgrund. Vi på HNS vill främja magiska möten med fokus på gemenskapen runt hästen och inte våra olikheter som människor.

Över hela vårt land pågår initiativ där hästen skapar mötesplatser mellan människor från olika bakgrund. Inför hästen är vi alla lika.

På flera platser i landet erbjuds nyanlända möjligheter att snabbare känna sig hemma i sitt nya land genom att arbeta med hästar. Flera ridskolor erbjuder ridning och andra aktiviteter för asylsökande barn för att ge möjlighet till aktivitet på fritiden och tillfälle att öva sin svenska.

Det behöver inte vara krångligt:

 • Malmö civila ryttarförening fick 2019 ta emot Lövsta future challenges hållbarhetspris för sitt arbete för ett mer öppet och inkluderande samhälle. ”Stallet blir en plats där man lär sig våga mer och där man hittar vänner oavsett ålder, erfarenhet och bakgrund. Det är inte bara barnen och ungdomarna som uppskattar klubbens verksamhet, staller blir också en plats där vuxna och föräldrar kan träffas.” skrev Lövsta i sitt pressmeddelande om vinsten.

  Fick pris för sitt arbete med integration

 • Skånes Ridsportförbund åkte på studieresa till en ridskola i London för att lära sig om hur de där hjälper barn från utsatta områden. Målet för resan var Ebony Horse Club i Brixton där de bedrivs nästintill kostnadsfri verksamhet för barn och unga mellan 8 – 18 år.

  Skånes Ridsportförbund på studieresa

 • Genom ett europeiskt Erasmusfinansierat ungdomsprojekt fick ungdomar från Ebony Horse Club även möjlighet att besöka Hufvudsta Ridskola i Solna utanför Stockholm. Projektet syfte är att ge fler ungdomar möjlighet att vara i stallet.

  Läs om besöket på Hufvudsta Ridskola

 • Tierps Ryttarklubb samarbetar med Tierps kommun i ett integrationsprojekt vars röda tråden är att utlandsfödda och svenskfödda ska lära känna varandra på ett naturligt sätt runt hästen.

På Tierps Ryttarklubb får nyanlända lära sig svenska i stallet

 • På Surahammars Ryttarförening har man öppnat dörrarna och bjudit in barn från asylboendet i närheten. Barnen kan nu både skritta, trava och rida Working Equitation.

Surahammars Ryttarförening öppnar dörrarna

 • Kungsörs ridklubb ville hjälpa till att skapa förutsättningar för en ännu mer meningsfull fritid för ungdomar som bor på kommunens asylboenden. Ungdomarna har fått prova på att rida och lära sig om hästar, men också umgås med ungdomar som från ridklubbens ungdomssektion.

Kungsörs Ridklubb – Inför hästen står alla lika

 • Samma sak på Stora Höga Ridklubb som i ett samarbete med Nösnäsgymnasiet gav nyanlända elever en möjlighet att via stallet lära sig mer svenska och knyta kontakter.

Hästarna på Stora Höga hjälper till med integrationen

Det här är bara några exempel där hästen fungerar som en trygg punkt för utveckling i ett nytt land. Vi vill samla fler goda exempel på hur hästen gör skillnad. Kontakta oss gärna om du vill tipsa oss om aktiviteter där hästen gör skillnad.

Kontaktpersoner
Hitta din organisation inom hästnäringen