fbpx

Smittskydd – Stoppa Kvarkan

Hur kan man undvika att stallet smittas av Kvarka? Här hittar du information och tips.

Sjukdomen Kvarka har tyvärr blivit allt vanligare i Sverige. Hästarna som drabbas kan få feber, lunginflammation och variga bölder. De flesta blir ”bara” febriga, snoriga och svullna, men visste du att sjukdomen kan vara dödlig för unghästar? Här får du information om vad kvarka är och hur det smittar.


Hösten är normalt högsäsong för Kvarka, men de senaste åren har rekordmånga fall av Kvarka rapporterats oavsett årstid. Det betyder att det är viktigt att vara vaksam under alla säsonger. När det redan är för sent och kvarkan har slagit till i stallet är hygien och isolering två av de viktigaste ledorden.

Sant och falskt om Kvarka

Sant!
Om en kvarkahäst hostar kan den smitta genom att det flyger snor, men då ska hästarna vara ganska nära varandra. Det kan också smitta nos till nos eller om hästar delar vattenhink eller utrustning. Men kvarka smittar inte genom utandningsluften som till exempel influensa.

Falskt!
Är man osäker på vilken typ av förkylning det är så är det bäst att ta ett prov. Det är vanligt att de första hästarna i ett kvarkautbrott har lindriga symptom som både ägare och veterinär först misstar sig på. Men hittar man hästarna tidigt och hinner isolera dem så undviker man att det blir ett stort utbrott av kvarka och med ännu sjukare hästar.

Ladda ner dokumenten nedan och lär dig mer om symptom och sjukdomsförlopp, ekonomiska konsekvenser, att tänka på inför betessäsongen samt hur viktigt det är med rätt vård och hygien om sjukdomen slår till.

Information om Kvarka

Se upp med Kvarka under hösten – symptom och sjukdomsförlopp

Ladda ner Format: pdf Storlek: 157.4 KB

Vad är sant och falskt om Kvarka?

Ladda ner Format: pdf Storlek: 1.2 MB

Vad händer ekonomiskt om Kvarkan slår till?

Ladda ner Format: pdf Storlek: 887.7 KB

Att tänka på inför betessläpp och betäckningssäsong

Ladda ner Format: pdf Storlek: 826.0 KB

Vårdguide för hästar med Kvarka

Ladda ner Format: pdf Storlek: 597.5 KB

Kontaktperson
Karolina Lagerlund Vd
Hitta din organisation inom hästnäringen