Hoppa till innehåll

Välkommen till nya hastnaringen.se. En del saker ser lite annorlunda ut än tidigare. Är det något du saknar eller inte hittar skicka ett meddelande till paola.squassina@hastnaringen.se

Arbetsmarknad

Attraktiv hästnäring

Hästnäringen skapar arbetstillfällen för många människor och utvecklas mot mer hållbara, trygga och attraktiva hästjobb. Korrekta villkor, god arbetsmiljö och säker omgivning ger möjlighet till en lång och sund karriär.

En person i ett stall hukar för att justera skyddsutrustning på en hästs ben.
Foto: Jessica Ortiz Bergström

Arbetsmiljö

Hästnäringen är en riskfylld bransch och därför är arbetsmiljöarbetet extra viktig. Arbetsmiljön innefattar allt runt arbetsplatsen, både fysiska faktorer som hästar, stall och maskiner, men också organisatoriska och sociala som arbetsbelastning, organisation, och ledarskap. Forskning visar också att satsa på god arbetsmiljö lönar sig ekonomiskt.

För att stötta arbetsgivarna i hästnäringen i sitt arbetsmiljöarbete arrangeras ett flertal arbetsmiljöutbildningar i samarbete med Hästnäringens Yrkesnämnd och Hästsportens Folkhögskola

Kampanjen riktar sig till arbetsgivare inom hästnäringen och tar upp nödvändigheten av att lära sig mer om arbetsmiljö – och riskerna med att inte göra det. Nedan får du en tips och råd för saker att tänka på.

Förbättra arbetsmiljön i häststall

Det finns mycket man kan göra för att förbättra arbetsmiljön i stallar. På kunskapssajten Hästsverige kan du läsa mer om olika studier som genomförts kring arbetsmiljö i stallar:

Margareta Bendroth är rådgivare på Hushållningssällskapet i Sjuhärad och har länge fokuserat på människans villkor inom hästnäringen. På HästSverige har hon sammanställt arbetsbesparande åtgärder kopplat till arbetsmiljön.

Schysst stall

Schysst stall är ett initiativ av Sveriges hästorganisationer, Almega, Kommunal, Gröna arbetsgivare och Prevent. Det ska främja arbetet för att förhindra sexuella trakasserier inom hästnäringen.

På sajten schysststall.se får arbetsgivare värdefulla verktyg i hur de kan arbeta förebyggande mot kränkande jargonger, trakasserier och övergrepp. Arbetstagare och elever får lära sig vilka krav man kan ställa på arbetsgivare samt vart man kan vända sig om man blir utsatt. Om man arbetar som lärare har Schysst stall ett rikt utbildningsmaterial som man kan använda sig av.