Hoppa till innehåll

Vi håller på att bygga om vår webbplats för att göra den ännu bättre! Under tiden kan vissa saker se lite annorlunda ut eller vara tillfälligt otillgängliga. Tack för ditt tålamod – vi är snart tillbaka med något riktigt bra!

Arbetsmarknad

Kvalitetsmärkt hästverksamhet

LRF Häst och HNS har tagit fram en frivillig certifiering för alla typer av verksamheter med hästhållning som vill vara i framkant.

Ligghall med röda tak i ett inhägnat område, omgivet av träd och grönska under en klarblå himmel.
Ligghall i lösdriftshage på Tunarps säteri, kvalitetsmärkt verksamhet och vinnare av Årets Hästföretagare 2023. Foto: Elin LeeApple

Kvalitetsmärkt hästverksamhet är en frivillig certifiering för alla typer av verksamheter med hästhållning. Syftet är en gemensam standard, där hästverksamheter inom uppfödning, inackordering och hästutbildning, på ett enkelt och jämförbart sätt kan visa att verksamheten har kontroll, ordning och reda.

Kvalitetsmärkt Hästverksamhet är ett fastställt regelverk som bygger på lagkrav inom arbetsmiljö, hästhållning samt klimat och miljö. Alla verksamheter kontrolleras utifrån samma krav som ingår i standarden. På så sätt är det som kund lättare att jämföra och göra ett medvetet val. Certifieringen kommer att utföras av SMAK Certifiering AB som gör en oberoende granskning.

Vad är kvalitetsmärkning?

Kvalitetsmärkning är något en bransch själva väljer att ta fram samt beslutar vad som ska ingå, dvs. säkras upp (kontrolleras/kvalitetssäkras). Det innebär att företag som ansluter sig bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete för sin verksamhet som också dokumenteras. Syftet är att kunden vet att den produkt, vara eller tjänst som erbjuds är kontrollerad utifrån de områden och krav som ingår i systemet.

Certifiering visar att någon har granskat att ett företag arbetar enligt ett fastställt regelverk och ett certifikat (märkning) utfärdas. Några exempel på märkningar för andra verksamheter inom de gröna näringarna är KRAV och Svensk Sigill.

Revision av ett system innebär att det granskas mot fastställda krav. Revisionen kan ske genom egenkontroll eller av extern part (sk. andra- eller tredjepartsrevision). Upptäcks brister ska dessa dokumenteras och åtgärdas.

Kontaktpersoner

Elin LeeApple
Samordnare arbetsmarknad & samhälle