Hoppa till innehåll

Välkommen till nya hastnaringen.se. En del saker ser lite annorlunda ut än tidigare. Är det något du saknar eller inte hittar skicka ett meddelande till paola.squassina@hastnaringen.se

Uppfräschning av Hästnäringen i Siffror

Vid en digital demo arrangerad av HNS, LRF Häst, Svensk Travsport, Svenska Ridsportförbundet och Högskolan Dalarna, presenterades idag en ansiktslyftning och nya funktioner i hästnäringens eget statistikverktyg ”Hästnäringen i siffror”.

Hästnäringen i Siffror presenterar statistik och fakta om hästnäringens struktur och samhällsekonomiska effekter. Sedan lanseringen under hösten 2018 har arbetet med modellen inte på något sätt avstannat. För att göra verktyget mer användarvänligt har det nu fått en ansiktslyftning och fakta om ridskolor, travbanor, tävlingsevent och SNI-koder har lagts till.

Det arbete som nu är gjort förstärker verktyget ytterligare, Vi märker ett stort intresse för verktyget, både inom landet och från internationella användare som tydligt visar behovet av korrekta statistikunderlag för vår näring. Den digitala demon var välbesökt, och vi kommer erbjuda flera tillfällen, säger Karolina Lagerlund, HNS.

Statistikmodellen är den första genomgripande utredningen om hästnäringens samhällsekonomiska betydelse sedan 2004. Verktyget (en s.k. Business Intelligence-modell) är den första i sitt slag och beskriver svart på vitt vad hästnäringen betyder, inte bara på nationell nivå utan även på regional nivå samt och för olika typer av hästar.

Hästnäringen i Siffror är viktig för oss och många andra inom hästnäringen i det dagliga arbetet. Den uppfräschning vi nu lanserar hoppas vi ska göra statistiken mer tillgänglig så ännu fler kan ta del av aktuella och väl underbyggda siffror om vår viktiga näring, säger Erica Lindberg, LRF Häst.

FAKTA

Utredningen presenteras med tabeller, grafer och i text på webbplatsen:

https://hastnaringen-i-siffror.se/

Hästnäringen i Siffror är resultatet av ett samverkansprojekt initierat av HNS, LRF Häst, Svensk Travsport, ATG, Högskolan Dalarna och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Ytterligare samarbetspartners i utvecklingsprojektet var Svenska Ridsportförbundet, Region Västra Götaland, Länsstyrelsen Stockholm samt Jordbruksverket.

Kontaktperson

Karolina Lagerlund
Vd