fbpx

Två unga ledare med fullt fokus på kvalitetsavel

Mårs och Persson skiljer dem åt, annars finns många likheter. Träffa de båda Agnes som siktar på kvalitetsavel av svenska SWB-hästar och en framtid inom hästnäringen.
Agnes Mårs och Agnes Persson (foto: Jessica Ortiz Bergström).

Agnes Mårs driver avel med fokus på dressyrhästar på gården utanför Uppsala som hon delar med sina föräldrar. Hon har varit engagerad i Ung SWB flera år, är nyligen invald i SWB:s valberedning och dessutom lagledare för Young Breeders VM som går av stapeln i Kanada under juli.

Att livet skulle vara så präglat av hästar var ingen självklarhet för ett par år sedan. Efter många år fyllda med hästar och ridning kom en svacka under och efter gymnasiet. Det var upptäckten av hästavel som fick Agnes att satsa på hästar igen.
– Det bästa jag vet är att vara på ett 3-årstest och se framtidens hästar visa upp sig! Hästar är så mycket mer än bara ridningen och bland kanske man bara behöver prova något nytt med hästen för att väcka intresset till liv igen, beskriver Mårs.

Även Agnes Persson bedriver uppfödning av SWB-hästar, utanför Ystad tillsammans med sina föräldrar. Fokus är både inom hoppning och dressyr även om Agnes själv rider dressyr.
Agnes sitter med både i SWB:s ungdoms- och domarutskott och är även ledamot i regionalföreningen SWB Malmöhus.

– Hästsporten är mitt allra största intresse som också ger mig mycket energi, säger Agnes Persson. Under min praktik på SWB var jag med och diskuterade embryotransfer. Metoden är väl etablerad i flera andra länder i Europa men används bara i liten skala i Sverige. Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen, känslan är att det verkligen är på gång nu.

Båda är deltagare i fördjupningsdelen av ledarskapsprogrammet Hästnäringens Unga Ledare (HUL).

FAKTA OM HÄSTNÄRINGENS UNGA LEDARE DEL II

De unga deltagarna förses med verktyg och fördjupade kunskaper inom projektledning, gruppdynamik, medieträning och personlig utveckling. De får också möjligheten att skapa ett starkt nätverk mellan varandra och med redan aktiva inom de olika medverkande organisationerna. Målet är att stärka dessa individer till att ta steget vidare mot organisationernas ledning.

Inom ramen för programmet kommer alla deltagare göra praktik på kansliet i sin moderorganisation för att få en inblick och förståelse för det dagliga arbetet.

Inom ramen för HUL har båda praktiserat inom olika delar av SWB:s verksamhet. Agnes Persson var bland annat med på en temadag om embryotransfer och Agnes Mårs deltog vid en sammanträdesdag med SWB:s alla utskott.

Kontaktperson
Hitta din organisation inom hästnäringen