Hoppa till innehåll

Välkommen till nya hastnaringen.se. En del saker ser lite annorlunda ut än tidigare. Är det något du saknar eller inte hittar skicka ett meddelande till paola.squassina@hastnaringen.se

Panelsamtal på Horse Welfare Summit

Den 14 september arrangerade Horse Welfare Summit ett panelsamtal med fokus på hästvälfärd. Karolina Lagerlund, vd för HNS, deltog tillsammans med fem andra organisationer från hästnäringen.

13–14 september arrangerades Horse Welfare Summit för första gången, en mötesplats och kunskapsnav om hästvälfärd. Föreläsare, hästforskare och praktiker från Sverige och internationellt deltog på Flyinge med mängder av föreläsningar och clinics. Horse Welfare Summit avslutades på lördagen med ett panelsamtal om hästvälfärd.

- Hästnäringens mångfald är både en styrka och en utmaning. Vi delar alla kärleken till hästen, men använder hästen på olika sätt inom sport och andra aktiviteter. Vår uppgift är att samla alla organisationer inom näringen och arbeta mot en gemensam väg framåt, där vi kan se styrkan och lära av varandra, sa Karolina.

En annan viktig fråga som Karolina lyfte fram var det hårda debattklimatet, särskilt bland hästmänniskor på sociala medier. För att främja en sund diskussion behövs en ödmjuk inställning till både välfärdsfrågor och det sociala ansvaret, något som är centralt för framtidens hästnäring.

Eva Netterberg, ordförande i Ridskolornas Riksorganisation nämnde vikten av att behålla elevernas tillit och förtjäna allmänhetens förtroende (Social License to Operate, SLO). Ridskolorna är ofta en plats där människor kommer i kontakt med hästar för första gången och därför har ridskolorna en viktig roll.

Maria Croon, vd för Svensk Travsport, lyfte travets eget kontrollprogram, Travarhälsan, som lanserades för 10 år sen. Genom att arbeta förebyggande för en god hästvälfärd kan travsporten i Norden bli förebilder för andra länder i Europa och världen.

– Vi investerar i forskning och arbetar aktivt för att förstå hur vår utrustning påverkar hästen. Idag satsar vi betydligt mer på forskning än vi gjorde för fem-sex år sedan, sa Maria Croon.

Sammanfattningsvis var ett av budskapen att inte vänta med att andra ska genomföra förändringar, utan börja på egen hand – vi alla har ett gemensamt och eget ansvar för våra hästars välfärd.

Paneldeltagare

Karolina Lagerlund, vd, Hästnäringens Nationella Stiftelse
Maria Croon, vd för Svensk Travsport.
Göran Dalin, vice ordförande i Svenska Ridsportförbundet och ordförande i förbundets hästvälfärdsråd.
Eva Netterberg, ordförande i Ridskolornas Riksorganisation (RRO)
Victoria Orrsveden, ansvarig för hästvälfärd, ATG
Nina Känsälä, styrelseledamot i SWB

Kontaktpersoner

Karolina Lagerlund
Vd