Hoppa till innehåll

Välkommen till nya hastnaringen.se. En del saker ser lite annorlunda ut än tidigare. Är det något du saknar eller inte hittar skicka ett meddelande till paola.squassina@hastnaringen.se

Om hästnäringen

Sverige är ett riktigt hästland, med stora sportsliga framgångar och ett brett intresse för hästen. Upplevelser, fritid, företagande och spel skapar efterfrågan på hästar, varor och tjänster samt ger upphov till arbetstillfällen och betydande samhällsekonomiska effekter.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp

En näring att räkna med

  • Sveriges hästpopulation uppgår totalt till ca 355.000 hästar
  • Hästarna finns på drygt 75.000 platser
  • Hästnäringens direkta samhällsekonomiska omsättning uppgår till 32 miljarder SEK
  • Effekterna av den svenska hästnäringen utgör 0,5% av BNP
  • Branschen skapar 18.500 helårssysselsättningar

Hästnäringen omfattar all hästhållning och aktivitet med hästar, såväl hobby som professionella verksamheter, samt omsättningen av hästrelaterade varor och tjänster.

Idag finns ca 355 000 hästar i Sverige, vilket gör landet till ett av de hästtätaste i Europa. På tusen invånare går det 34 hästar i Sverige. Det utbredda intresset för hästar medför en stor efterfrågan på varor och tjänster. Nya produkter, yrken och tjänster utvecklas hela tiden och ger grund för ett allt större småföretagande i framförallt tätortsnära landsbygd men också i glesbygd.

Samhällsekonomiska effekter

I dagsläget ger svensk hästnäring upphov till en direkt samhällsekonomisk omsättning på totalt ca 32 miljarder kronor per år och skapar 18 500 helårssysselsättningar. Det motsvarar nästan lika stor ekonomisk omsättning som till exempel Telia Sverige (33,4). Spel på trav och galopp står för ungefär en tredjedel av den direkt omsättningen. Det stora antalet hästar i Sverige innebär en stadig efterfrågan på välutbildad arbetskraft.

Hästnäringens utbildningar

Hästnäringen tar ett stort ansvar för utbildningsfrågorna och samverkar över disciplingränserna. Den verksamhet med olika hästutbildningar som vuxit fram under många år finns på alla nivåer; gymnasium, folkhögskola, yrkeshögskola och universitet samt ett stort utbud av enskilda kurser och utbildningar. Ett exempel på hästnäringens ”ansvar” i dessa frågor är att det hippologiska högskoleprogrammet till hälften finansieras av näringen.

Öppet landskap

Hästen spelar en viktig roll för den svenska landsbygdens utveckling, både som inkomstkälla och genom att möjliggöra för fler att bo kvar. Hästnäringen är jordbrukets fjärde största inkomstkälla och lockar människor att flytta från stad till land. Hästarna bidrar till att bevara odlingslandskapets biologiska mångfald och kulturvärden. Detta håller landskapet öppet och ersätter till viss del det minskande antalet kor. Traditionella jordbruksgårdar återanvänds som hästgårdar tack vare ett starkt hästintresse.

Livslångt intresse

Hästen är en viktig källa till upplevelser och avkoppling för många människor. Inom svensk travsport finns 32 travskolor i hela landet och över 15 000 travhästar i träning. Med tävlingar 365 dagar om året bidrar travsporten med en hög sysselsättning och en attraktiv fritid för många.

Över en halv miljon människor rider regelbundet och av dessa är ca 450 000 kvinnor. Ytterligare en halv miljon människor har regelbunden kontakt med hästar. Ridsporten är, efter fotbollen, den näst största ungdomsidrotten men med tydlig inriktning på flickor. Cirka 150 000 personer är medlemmar i någon av landets ridklubbar. Ridning är en av Sveriges största paraidrotter. Ca 4 000 ryttare med funktionsnedsättning får genom ridning möjlighet till en meningsfull fritidssysselsättning

Tillsammans för en stark hästnäring