fbpx

När hästens liv är slut – Vilma och Coco Chanel

Vilma Litens hade hästen Coco Chanel, idag berättar hon om hur hon valde att göra den dagen Coco Chanels liv behövde ta slut.

På vilket sätt avlivades din häst?

Coco Chanel avlivades med en bultpistol i pannan, på en äng nära stallet hon stod i.

Hur togs kroppen om hand?

Jag anlitade en man som tog hand om själva avlivningen men sedan också kroppen. Efter avlivningen körde han kroppen till en djurpark där köttet blev mat till rovdjuren.

Varför valde du den typen av avlivning och omhändertagande av kroppen?

Jag valde den typen av avlivning då det kändes som ett fint avslut. Vi tog ut henne på en äng som hon var van att vara vid och jag stod och höll i henne vid avlivningen för att hon skulle vara trygg och lugn. Eftersom att hon sedan lämnades till djurparken så kändes det ändå som att hennes kropp fick tas hand om på ett naturligt sätt och komma in i kretsloppet igen.

Hade du hunnit fundera i förväg eller blev avlivningen akut?

Det blev ingen akut avlivning så jag hann tänka igenom och kolla upp vad det fanns för olika alternativ.

Var du med vid avlivningen?

Jag var med och höll henne och klappade henne fram till dess att hon sköts. Därefter lämnade jag henne och mannen som vi anlitat tog hand om henne.

Känns det efteråt som du gjorde rätt val för dig och din häst?

Även om det var bland det jobbigaste jag upplevt så känner jag ändå att det blev ett fint avslut och jag är verkligen glad att jag var med henne in i det sista. Jag känner att jag inte hade velat göra det på något annat sätt.

Tack Vilma för att du delade med dig!

Nedan kan du läsa mer om vad mekanisk avlivning innebär. Att djurparker tar emot hästkroppar är inte så vanligt men ca ett hundratal hästkroppar omhändertas så varje år. Är du intresserad av att lämna din häst till en djurpark rekommenderar vi dig att ta kontakt med din närmsta djurpark.

Mekanisk avlivning

Avlivningsproceduren kräver två moment; bedövning och avblodning. Först bedövas hästen med en bultpistol (alt. skjutvapen) som avfyras mot pannan. Bulten eller kulan/projektilen penetrerar hästens hjärna och orsakar en hjärnskakning och skada på hjärnvävnaden, vilket direkt gör hästen medvetslös och den faller ihop. Efter bedövningen krävs att hästen avblodas snarast (inom 60 sekunder), vilket sker genom att öppna halspulsådern. Avblodningen av det bedövade djuret är själva avlivningen, genom att kroppen töms på blod stannar också hjärtat.

Hitta din organisation inom hästnäringen