fbpx
FAQ

Jag ville ju jobba med hästar och det var viktigt ha en gymnasiebehörighet, det känns rimligt att man har det i dagens samhälle. Först valde jag mellan två olika hästgymnasium men det blev ett tredje alternativ som dök upp mot slutet. Där kunde jag få högskolebehörigheten utan att behöva plugga över en massa timmar i skolan. Det var viktigt för mig.

I början pratade jag mycket med min moster, som hade jobbat på ett naturbruksgymnasium och kunde förklara upplägget. Sedan tog jag en kontakt med min studie- och yrkesvägledare på grundskolan där jag gick, som hjälpte mig med att kolla mer praktiska saker. Jag funderade till exempel på vilka program jag kunde välja och vad det skulle innebära om jag till exempel flyttade till Halmstad eller Wången (Alsen utanför Östersund). Många av gymnasierna med hästinriktning ligger ju utanför storstäderna och jag fick mycket praktisk hjälp med detaljerna kring själva valet av skola. Jag pratade också med honom som sedan skulle bli min lärare.

Samtidigt gick jag på alla öppet hus, de var rätt bra på att berätta allt som skulle hända och så. Och så snackade jag självklart med min mamma och pappa, med dem pratade jag ju rent allmänt. Så jag kände att jag hade en del personer runtomkring mig att bolla med, det var ju rätt skönt, för det är ju ett rätt stor beslut.

För mig var det viktigast att få göra praktik med häst. Och att få universitetsbehörighet. Så när det plötsligt dök det upp en lärlingsutbildning med travinriktning där högskolebehörigheten ingick, då valde jag den direkt.

Jag valde ju ett travgymnasium men kunde ändå välja praktik var jag ville. Jag valde till exempel att praktisera i ett galoppstall, men man kunde också göra sin praktik hos t.ex. en veterinär eller en hovslagare. Det var otroligt bra av skolan att man kunde kombinera det så. Att ha möjlighet att välja inriktning under studierna samtidigt som vi pluggade allmän hästhållning.

Jag hade nog kollat upp skolan lite mer och vad som ingick i utbildningen, det gick ju så snabbt på slutet.

Mer generell kunskap om hästutbildningar. Jag upplevde det som att studie- och yrkesvägledare inte riktigt visste hur man kunde ”plugga häst”, hur utbildningen var upplagd eller vilka behörigheter det kunde ge.

Vill du jobba inom hästbranschen är det väldigt lätt att få jobb, på så vis är det en väldigt smart utbildning. Det är få av mina andra kompisar som har gått gymnasiet och fått jobb inom just det de har pluggat. Jag har fått jobb inom exakt det jag har pluggat och kan dessutom välja och vraka mellan jobben. En klasskompis, hon fick jobberbjudanden från alla praktikplatser hon hade haft.

Hitta din organisation inom hästnäringen