– Det har varit en långsiktig plan från förening. En stabil ekonomi ger större förutsättningar för att arbeta med utveckling och åtgärder kring arbetsmiljö. Föreningen hade sedan tidigare jobbat hårt med att få ordning på ekonomin och idag finns en ekonomisk stabilitet med utrymme för investeringar i verksamheten. I vår affärsplan står det tydligt uttalat att vi ska ha en ekonomi i balans. Vi fick hjälp med att komma till ekonomisk insikt och att använda modernare verktyg.
Numera sköter personalen den stora ekonomibiten i föreningen. Det gör att de själva har insyn och förstår sammanhangen. Vill man köpa nya sadlar måste grupperna vara så fulla det går.
– Vi har koll på pengar in och ut och försöker vara alerta. Vi tänker och agerar som företagare idag samtidigt som vi är en förening. Vi ska ju inte vara vinstdrivande men måste gå med plus för att kunna fatta kloka beslut.
Föreningens resonemang handlar om att man har pengar på banken kan man investera i t ex bra arbetsmiljö. Man behöver heller inte fundera på om man har råd att tillkalla veterinär eller liknande. Hästarna är viktig del i verksamheten och att ha rätt hästar är en förutsättning på många plan.
– Vi försöker att bara ha de hästarna vi behöver och som kan gå på så många olika slags lektioner som möjligt. Dom är tyvärr svåra att hitta men vi jobbar ständigt på det. Vi vårdar hästarna och försöker hålla dem så friska och glada det bara går. Jag vet inte hur utbildningen är upplagd idag men jag hoppas att de som utbildar sig inom branschen idag får med sig en stor bit av det här tänket. Det spelar ingen roll om man är egenföretagare eller anställd, en sund ekonomi är en grundförutsättning för bra arbetsmiljö och bra djurhållning.