I Sverige finns ingen reglerad minimilön och det finns heller ingen lagstiftning som anger att arbetsgivaren måste teckna försäkringar och betala in pension för de anställda. I Sverige regleras detta istället genom kollektivavtalen, som är en överenskommelse mellan arbetsgivare och fack om lön och anställningsvillkor.
Det kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen innehåller bestämmelser om anställningsformer, löner och ersättning, arbetstider, ledighet utöver den lagstadgade semestern, uppsägning och försäkringar om arbetstagaren blir sjuk, råkar ut för en olycka eller blir arbetslös, samt för den framtida pensionen. De försäkringar som är reglerade av kollektivavtalet kallas avtalsförsäkringar.
Det fackförbund som gäller om du arbetar som hästskötare är Kommunal. Du som är medlem i Kommunal kan vara med och påverka vilka frågor Kommunal ska driva i förhandlingar om nytt kollektivavtal. Detsamma gäller om man som anställd och hamnar i konflikt med sin arbetsgivare, då stöttar facket bara sina medlemmar.
Gäller för alla
Kollektivavtal gäller för alla som arbetar inom avtalsområdet. Det gäller alltså även för den som inte är med i facket. Att det gäller alla är själva vitsen med ett gemensamt kollektivavtal. Med kollektivavtal får alla samma villkor och försäkringar, men inte alltid samma lön. Kollektivavtalet sätter ofta lägstanivån för lönen, men hindrar ingen arbetsgivare att erbjuda bättre villkor.