fbpx
FAQ

Vi hästmänniskor vill helst inte rida, leda eller köra på trafikerade vägar. Men när vi ändå måste så välj vägar du känner till, helst med lite trafik och låg hastighetsbegränsning. Undvik tider då det är mycket trafik. Håll ut så långt till höger som möjligt. Nyttja vägrenen om det finns en sådan.

Om du spänner dig signalerar du fara till din häst. Prata lugnt eller sjung för hästen för att slappna av själv. Rid eller kör med jämnt stöd. Andas lugnt och ställ hästen från potentiella ”faror”. Märker du att hästen blir orolig är det bättre att pausa och tänka igenom situationen än att försöka tvinga den. Vissa hästar blir lugnare om du sitter av och leder, men inte alla.

Säkerställ att du kan relevanta trafikregler och vägmärken för hästekipage. Öva in tecknen för ”Stopp”, ”Svänga” och ”Sänk farten”. Försök att få ögonkontakt med den som framför ett fordon, så att personen vet att ni är beredda att på att hen ska passera.

Om du måste korsa en väg, läs av trafiken och vänta in ett lämpligt tillfälle. Rider ni i grupp, säkerställ att alla kommer över samtidigt. Detta så att ingen häst hamnar med trafiken mellan sig och kompisarna.

Även om det sällan är inskrivet i de lokala föreskrifterna att hästbajs måste plockas upp, putta åtminstone ner det i diket där det blir en del av kretsloppet. Vi kan tyvärr inte styra över hur andra trafikanter beter sig eller agerar. Men genom att uppträda vänligt – sakta av till skritt, heja och tacka – bidrar vi till en långsiktigt trevligare miljö och tryggare trafikmiljö. Och förhoppningsvis till en mer positiv syn på hästekipage.

Hitta din organisation inom hästnäringen