Hoppa till innehåll

Vi håller på att bygga om vår webbplats för att göra den ännu bättre! Under tiden kan vissa saker se lite annorlunda ut eller vara tillfälligt otillgängliga. Tack för ditt tålamod – vi är snart tillbaka med något riktigt bra!

Miljö och klimat

Skitsmart

Via Hästnäringens Miljökommitté drivs projektet Skitsmart för att öka medvetenhet och kunskap om hästhållares ansvar kring hästgödsel samt olika lagrings- och hanteringsalternativ.

Sveriges 360 000 hästar producerar omkring 3,6 miljoner ton gödsel varje år. För hästägare är hantering, lagring och spridning av gödseln ofta en utmaning och något som upplevs krångligt och svårt. Projektet Skitsmart har som mål att:

  • öka medvetenheten och insikten om ansvar och regler kring hästgödsel
  • öka kunskapen om praktisk hantering och kvittblivningsalternativ för hästgödsel
  • sprida information om hästgödsel som en värdefull resurs och del i växtnäringskretsloppet
  • genom samverkan medverka i en analys av ekonomiska aspekter av olika hanteringsalternativ

Jordbruksverkets tillsynsprojekt för gödselhantering

2021 genomförde Jordbruksverket miljötillsynsbesök hos hästhållare som en del i ett tillsynsprojekt gällande hanteringen av hästgödsel.

Resultatet visade att:

  • 84 % av hästhållarna lagrar sin gödsel i ett utrymme som uppfyller lagstiftningens krav.
  • Över lag har hästhållarna som sprider sin egen hästgödsel tillräckligt med spridningsareal.
  • 94 % av hästhållarna mockar regelbundet hela eller delar av hagarna som används året om.

Tillsynen visade att hästnäringen är på rätt väg inom området växtnäringsläckage. Jordbruksverket kommer med kunskap från denna, och tidigare undersökningar, ta fram mer material till hästgårdar för att ytterligare öka kunskapen och säkra att näringsläckaget minimeras.

Sök bidrag för miljöförbättringar på hästgårdar

Skötsel av hagar genom mockning, betesplanering och betesskötsel är inte bara bra för miljön, utan minskar samtidigt risken för att inälvsparasiter sprids. Det finns mer man kan göra för att förbättra miljön både för hästarna och omgivande sjöar och vattendrag!

Planerar ni åtgärder för att minska näringsläckaget på ridskolan, hästgården eller ridanläggningen kan LOVA vara den ekonomiska lösningen. LOVA är ett statligt bidrag för åtgärder som minskar övergödningen. Bidraget kan sökas hos Länsstyrelsen och går framför allt till kommuner och ideella föreningar som till exempel ridklubbar eller stallföreningar. Man kan få upp till 80% bidrag för sina åtgärder.

Kontaktpersoner

Charlotte Jibréus
Samordnare opinionsbildning, hållbarhet & ungdomsverksamhet