Hästfoder 2018: Tips och råd för hästhållare

Sommaren 2018 är en av de varmaste och torraste på mycket länge. Året kommer bli kritiskt vad gäller foder i väldigt stora delar av landet. Här har vi samlat några punkter som kan ge hjälp på vägen.

Många hästägare kommer ha svårt att få tag på grovfoder av bra kvalitet inför årets stallsäsong. Och de som får tag på foder kommer förmodligen behöva betala betydligt mer än normalt på grund av den mycket begränsade tillgången. Det kommer därför handla om att vara smart och förvalta det grovfoder man antingen lyckats skörda eller köpa, på allra bästa sätt.

Fodermark och bete upplåts runt om i landet av de som äger mark men inte har användning för den. Har du löst din egen situation men har mark över som skulle kunna hjälpa någon annan? Tveka inte att lägga ut info på någon av de tillgängliga kanalerna, du kan hjälpa andra!

  • Nyttja betet så länge det går för att minska behovet av skördat grovfoder. Kan tyckas omöjligt när betet ser ut att torka bort, men även gulnat gräs innehåller näring. Många hästar klarar sig även bra på naturbete eller andra marker med mindre näringsinnehåll. Stängsla och använd marken i omgångar för att undvika nedtrampning.
  • Undvik överutfodring och foderspill, tänk igenom tilldelning och rutiner så att spill och nedtrampat foder undviks så långt möjligt.
  • Nu är det viktigare än någonsin att ta en foderanalys och beräkna hästarnas foderstater. På kunskapssajten HästSverige finns ett gratis foderstatsprogram att använda.

Kontaktperson
Karolina Lagerlund Verksamhetssamordnare & Kommunikation
Hitta din organisation inom hästnäringen

Hästnäringen.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.