Hästen förenar människor

Hästen fungerar som en brygga mellan människor med olika bakgrund. Vi på HNS vill främja magiska möten med fokus på gemenskapen runt hästen och inte våra olikheter som människor.

Över hela vårt land pågår initiativ där hästen skapar mötesplatser mellan människor från olika bakgrund. Inför hästen är vi alla lika.

På flera platser i landet erbjuds nyanlända möjligheter att snabbare känna sig hemma i sitt nya land genom att arbeta med hästar. Flera ridskolor erbjuder ridning och andra aktiviteter för asylsökande barn för att ge möjlighet till aktivitet på fritiden och tillfälle att öva sin svenska.

Det behöver inte vara krångligt:

  • Tierps Ryttarklubb samarbetar med Tierps kommun i ett integrationsprojekt vars röda tråden är att utlandsfödda och svenskfödda ska lära känna varandra på ett naturligt sätt runt hästen.

På Tierps Ryttarklubb får nyanlända lära sig svenska i stallet

  • På Surahammars Ryttarförening har man öppnat dörrarna och bjudit in barn från asylboendet i närheten. Barnen kan nu både skritta, trava och rida Working Equitation.

Surahammars Ryttarförening öppnar dörrarna

  • Kungsörs ridklubb ville hjälpa till att skapa förutsättningar för en ännu mer meningsfull fritid för ungdomar som bor på kommunens asylboenden. Ungdomarna har fått prova på att rida och lära sig om hästar, men också umgås med ungdomar som från ridklubbens ungdomssektion.

Kungsörs Ridklubb – Inför hästen står alla lika

  • Samma sak på Stora Höga Ridklubb som i ett samarbete med Nösnäsgymnasiet gav nyanlända elever en möjlighet att via stallet lära sig mer svenska och knyta kontakter.

Hästarna på Stora Höga hjälper till med integrationen

Det här är bara några exempel där hästen fungerar som en trygg punkt för utveckling i ett nytt land. Vi vill samla fler goda exempel på hur hästen gör skillnad. Kontakta oss gärna om du vill tipsa oss om aktiviteter där hästen gör skillnad.

Kontaktpersoner
Sara Westholm Ansvarig arbetsmarknadsfrågor
Ellinor Fuchs Projektledare (Föräldraledig)
Hitta din organisation inom hästnäringen

Hästnäringen.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.